A klub filozófiája egyszerű: "óvodás kortól ,minőségi képzéssel foglalkozó, korosztályos alapokra épített, foci utánpótlás club" működtetése, a magyar labdarúgás felemelkedése érdekében.

1996. december 2-án Horváth Sándor -a volt Haladás-játékos -ötlete alapján és szervezésének eredményeképpen megalakult a Lurkó Utánpótlás Football Club. Az egyesület már óvodás kortól, szakszerű edzői vezetés mellett foglalkozik a focizni szerető gyerekekkel. Az egyesület alapító okiratát Dr. Artner Péter ügyvéd készítette. Az okiratban lett meghatározva a Lurkó UFC célja és a klub működésének feltételrendszere. A szervezőmunka aktív részese Koman Vladimir - a Dinamo Kijev, majd a Sabaria egykori játékosa -, aki a szakmai munka irányítását vállalta.
Szombathely MJV polgármestere Wágner András úr támogatását adta az egyesület létrehozásához. Az egyesület első elnökségének tagjai: Kovács Vince, Fülöp Péter, Rátkai László, Takács József és Horváth Sándor. Szombathely MJV önkormányzata alapítótagként részese volt az egyesület létrehozásának.
1996 szeptemberében Vas megye 5 településén elindult a Lurkós ovifoci.

A cél : óvodás korban induló, egy-egy általános iskolában  fociosztályokban folytatódó szakmai munka, együttműködve a helyi klubokkal, önkormányzatokkal. A

szerződés eredményeként az országos versenyeken egy Lurkó válogatott képviseli a megye színeit. Majd a későbbiekben ezek a gyerekek a Haladás csapataiba kerülnének.

Az első bemutatkozásra -még alapítás előtt-1996 szeptemberében Zánkán került sor. 1996.12.01.:Budapesten a Labdarúgás Világnapja alkalmából megrendezett programon mutatkozott be Lurkó UFC néven az egyesület.
A későbbiek folyamán igény mutatkozott a 90-es korcsoport mellett a '89 és '88-as születésűekkel való foglalkozásra is.
A megfelelő név megtalálása a véletlen műve volt. A Horváth házaspár Kiskunhalason pillantotta meg egy gyerekbutik cégtábláján a LURKÓ feliratot. Ez adta az ötletet. Ez a név kifejezi mindazt, amirol az egyesület szólni akar. A Lurkó behatárolja az életkort. A gyerekekért van, azért, megszerettetni a focit, hogy megteremteni  egészséges életmód iránti elkötelezettséget, a labdarúgás minőségi versenylehetőséget, saját maguk próbára tételét.

Ha a Lurkóban "felnőtt" gyerekekbol focista,szurkoló,támogató vagy egészséges életmódot folytató ember lesz, már volt értelme az egésznek.

Kezdeti sikerek ,kialakította a és megalapozta a klub jövőjét. Akkor kezdett a labdarúgás alapjaival foglalkozni,mikor még nem volt TAO,nem volt MLSZ támogatás.

A járatlan út miatt voltak tévutak is,de egy dolog elvitathatatlan: megalakulásával és szervezett munkájával országosan is ismertté vált , a szombathelyi labdarúgás meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát. Végig a politika mentességet hírdetette - annak ellenére .hogy a TAO és a mindíg aktuális központi politika teljes mértékben átszőtte a sportot -vállalta következményeit ,a támogatások megszüntetését. Vállalta, mert emberileg a köpönyegforgatás és a politikai szerepvállalás-bármilyen irányban is- számára nem volt járható út.

Az Illés Akadémia megalapításában aktív , meghatározó szerepet játszott: a lurkós tehetségek Szombathelyen tartása és képzésük folytatása volt a cél. Az akadémia múltjában és jelenében-remélhetőleg jövőjében is- rengeteg volt lurkós sportoló ( és szakember ) található.

Kevés olyan sportszervezet van amelyik elmondhatja magáról azt: több mint húsz év eltelte után is az akkor  kitűzött célok megvalósítása érdekében, a szombathelyi fociért dolgozik.

 

AKIK SOKAT TETTEK AZÉRT, HOGY LURKÓ LETT A lurkó!

 

ÉVEK,KOROSZTÁLYOK,EDZŐK.....

Köszönet edzőinknek a Lurkóban végzett munkájukért
    1988    

Koman Vladimir

Koman Vladimir

 

 

 

 

 

 

 

  Farkas Péter
    1989    
 

Koman Vladimir

  Farkas Péter  
    1990    

Koman Vladimir

       
    1991    
Márkus Gábor       Lovagi Milán
    1992    
Takács Gábor   Koman Vladimir

Horváth László

(Vasvár)

Szűcs János
    1993    
    Devecsery Péter   Somogyi Gábor
    1994    
  Vörös Csaba   Szabó Sándor  
    1995    
    Marton Róbert Lovagi Milán  
    1996    
Somfalvi Péter Devecsery Péter Horváth Gábor Schafer istván Bezdi István
    1997    
Szenczi Imre

 

Jakab Csaba

    Takács Csaba
    1998    
Szenczi Imre      

Farkas Péter

    1999    
Németh Szabolcs Török Péter Somogyi Gábor Sümeghy László
    2000    
  Varga Krisztián   Takács Csaba Lovagi Milán
    2001    
    Szenczi Imre    
    2002    
    Horváth Gábor